Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8-9 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8-9 / 32 Next Page
Page Background

9

8

Conche, Lindt, 1829 n.C.

>

Maalmolen met 5 cilinders, 1883 n.C.

>

<

Poster Van Houten, 1882 n.C.

Zilveren chocoladekan uit Parijs,

1847 n.C.

>

<

Cacaopers Van Houten, 1828 n.C.

1879

De Zwitser Rudolphe Lindt ontwikkelt de concheer-

machine. Daarin wordt chocolade uren gekneed tot die zijn

intense, fijne smaak heeft ontwikkeld.

1890

Heel wat Europese landen leggen een warenwettelijke

omschrijving van chocolade vast in de wetgeving. Overal

wordt er immers gefraudeerd met “valse” chocolade. Dit valt

samen met een groeiend bewustzijn voor voedselveiligheid

bij de overheid.

1900

De prijzen van de 2 voornaamste ingrediënten in chocolade

– cacao en suiker – dalen sterk. Op 10 jaar tijd worden

cacao en chocolade betaalbaar voor een groeiende groep

consumenten uit de middenklasse.

1910

De cacaoproductie verschuift stilaan van Centraal-

Amerika naar Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Kleine,

onafhankelijke boerderijtjes zorgen er voor de aanvoer

van cacao, in de plaats van de grote plantages die in de

18e en 19e eeuw opgestart waren door de belangrijkste

cacaohandelaars.

• Europa en de US raken in de ban van de industrialisatie.

Landen zoals België spelen een vooraanstaande rol in de

vernieuwing van de chocoladeproductie, de technologie

en de marketingtechnieken.

• In deze periode worden ook de grote namen in de

chocoladewereld geboren: merken als Callebaut en

Cacao Barry produceren couverturechocolades voor

bakkers, chocolatiers en patissiers. Ook het ontstaan van

wereldberoemde chocolatiers stamt uit deze periode:

Neuhaus en Godiva in België, La Maison du Chocolat

en Fauchon in Frankrijk en Lindt, Suchard en Sprüngli in

Zwitserland.

1778

Doret bouwt in Frankrijk de eerste automatische machine om

cacao te malen, wat het zware werk aanzienlijk verlicht.

1828

De Nederlander Coenraad Van Houten vindt de revolu-

tionaire cacaopers uit. Daarmee wordt het mogelijk om

de vaste cacaodeeltjes van de vloeibare cacaoboter te

scheiden. Het ontvette cacaopoeder dat daaruit resulteert

is veel makkelijker op te lossen in vloeistof.

1839

De Duitse bakker Stollwerck start een zaak die later zal

uitgroeien tot één van de grootste confiseurs van Duitsland,

met een bijzonder ruim aanbod chocoladeproducten en

-merken.

1848

Door cacaoboter en suiker aan cacaomassa toe te voegen,

krijgt chocolade eindelijk zijn heerlijke vaste vorm. Wie de

aanzet gaf voor deze ontwikkeling, is niet echt duidelijk.

Maar een historische stap is het zeker! Tot nu toe werd

chocolade immers steeds als drank geconsumeerd of geperst

tot blokjes met een ruwe, korrelige textuur. Die moest je

dan oplossen in water of melk, en daarna opkloppen tot een

schuimig mengsel.

1867

De Zwitser Henri Nestlé ontdekt hoe hij melk in poedervorm

kan produceren.

1875

Nog in Zwitserland komt Daniel Peter op het idee om

melkpoeder aan chocolade toe te voegen en zo de allereerste

melkchocolade te creëren.