Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6-7 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6-7 / 32 Next Page
Page Background

<

6. Mixing the ingredients

7

6

<

Chocolademok, kopje en

suikerpot, Parijs, 1730-1760 n.C.

Chocolademok met bordje,

Böttgersteinzeug, 1710-1710 n.C.

>

<

Hernando Cortez, 1519 n.C.

Hernando Cortez ontmoet

de Azteekse keizer Montezuma

>

Chocolademeisje, A.H. Payne

(schilderij van Jean-Etienne Liotard,

1702-1789 n.C.)

>

1659

David Chaillou is Frankrijks eerste chocolatier! Hij bereidt

koekjes en gebak met chocolade. Chocolade blijft het

exclusieve privilege van de adel en de rijken der aarde.

1660

Chocolade laat ook de kerk niet onverschillig. Die ziet het

als zondig en decadent. Vooral omdat de vrouwelijke adel

alleen de lange kerkdiensten kan uitzitten door versterkende

chocolade te consumeren tijdens de erediensten. Na een

poging om het te verbieden, moet de kerk het onder luid

protest van de adellijke dames toch toelaten.

1671

De graaf van Plessis-Praslin en zijn chef Lassagne creëren

de allereerste “praline” (die ze ook naar de graaf noemen):

een amandel omhuld met een suikerlaagje. Het zou nog

eeuwen duren vooraleer de echte chocoladebonbon wordt

uitgevonden.

1728

De familie Fry bouwt de eerste chocoladefabriek in het

Verenigd Koninkrijk. Ze installeren er hydraulische machi-

nes voor het persen en malen van de cacao.

1737

Linnaeus bezorgt de cacaoboom zijn officiële botanische

naam: Theobroma cacao. Die verwijst naar de mythische

achtergrond van cacao en betekent: “voedsel van de

goden”.

Het monopolie van Spanje in de cacaohandel wordt

onhoudbaar. Italië, de Nederlanden en Portugal starten met

eigen plantages en importeren cacao uit Venezuela.

1765

Ook de US maakt kennis met chocolade dankzij John

Hannon – een Britse staatsafgevaardigde – en Dr. James

Baker die er chocolade importeren en in Massachusetts de

allereerste chocoladefabriek bouwen.

1502

Columbus ontdekt de nieuwe wereld op zijn 4e ontdekkings-

reis. Hij meert aan op het eiland Guanaja vlakbij Honduras

en krijgt er cacao als geschenk van de inheemse bevolking.

1519

Hernando Cortez zet voet aan wal in Mexico. De Azteken

aanzien hem voor Quetzalcoatl en overladen hem met

cacao. Cortez had gehoopt op goud… maar ontdekt al

snel dat deze “vreemde amandel” evenveel waard is. Hij

bouwt de eerste cacaoplantages en ontdekt ook dat de lokale

bevolking een rode, bittere en peperachtige drank bereidt

met cacao: Xocoatl.

De Azteken dronken hun chocolade vooral tijdens religieuze

offerfeesten. De kolonialen beschouwden het aanvankelijk

als een slecht smakend en heidens brouwsel maar raakten

overtuigd van de genezende en voedzame kracht van cacao,

cacaoboter en chocoladedrank.

1528

Hernando Cortez brengt cacaobonen mee naar Spanje.

1590

Wanneer Spaanse monniken voor het eerst de chocolade-

drank verrijken met honing, vanille en later rietsuiker, brengt

deze zoete heerlijkheid Spanje in vervoering. Meer zelfs,

deze zoete versie zal heel snel Europa veroveren en legt de

fundamenten van onze hedendaagse chocoladerecepten.

1606

Handelaars en ontdekkingsreizigers laten ook Italië,

Frankrijk, de Nederlanden, Duitsland en Zwitserland

kennismaken met chocolade. Het wordt een ware sensatie

aan de koninklijke hoven en bij de edellieden.

Vanillestokjes

>