Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  14-15 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14-15 / 32 Next Page
Page Background

Packing and weighing

>

15

14

De cacaobonen ondergaan een eerste kwaliteitscontrole

De cacaovruchten worden ontdaan

van de bast

>

<

Oogsten van de cacaovruchten

<

Drogen en keren

<

Fermentatie van de cacaobonen

Na 6 maanden zijn de cacaovruchten volgroeid en kleuren

ze van groen tot geel, oranje of rood, klaar om geoogst

te worden. Dat gebeurt 2 keer per jaar. In Afrikaanse

landen zoals Ivoorkust en Ghana, duurt de grote oogst van

oktober tot maart en is er een kleinere oogst tussen mei en

augustus.

Cacaotelers hakken met lange messen de bast van de

cacaovrucht open om er de vruchtenpulp uit te halen.

Daarin zitten immers zo’n 40 tot 50 kostbare zaden: de

cacaobonen.

Daarna laat men de bonen opeengehoopt tussen bananen-

bladeren fermenteren. Dit proces duurt zo’n 5 tot 7 dagen

en zorgt ervoor dat de pulp op een natuurlijke manier

verdwijnt. Tijdens de fermentatie verkleuren de bonen van

grijs tot bruin-paars en ontwikkelen hun eerste aroma’s.

Na het fermenteren worden de cacaobonen gedurende

6 dagen gedroogd op bamboematten in de volle zon.

Daardoor verliezen ze het grootste gedeelte van hun vocht,

wat nodig is om het fermentatieproces te stoppen en de

bonen probleemloos te kunnen stockeren.

Na het drogen brengen de cacaotelers hun oogst naar

verzamelcentra. Aan de hand van een steekproef van zo’n

100 cacaobonen die worden opengesneden, controleert

men de binnengebrachte bonen op hun kwaliteit. Op basis

daarvan wordt er aan de oogst een kwaliteitscode toegekend,

worden de bonen gewogen en in jutezakken verpakt.

Duizenden zakken cacao worden dan naar enorme haven-

opslagplaatsen gebracht. Daar ondergaan ze een tweede

kwaliteitscontrole.

De cacaobonen zijn dan klaar om in balen of in containers

verscheept te worden naar hun nieuwe bestemming. Een

groot gedeelte zal verwerkt worden in de verschillende

fabrieken van Barry Callebaut in Amerika, Europa en Azië.

<

Aankomst in de havenopslagplaatsen

Verscheping

>

<

De bonen worden verpakt en

gewogen