Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12-13 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12-13 / 32 Next Page
Page Background

13

12

Cacao – een essentieel ingrediënt voor de bereiding van chocolade – hebben we te danken aan de

Spaanse ontdekkingsreizigers Columbus en Cortez. Zij leerden cacao kennen tijdens hun ontmoetingen

met de“NieuweWereld”. Aanvankelijk waren ze verwonderd over de rare, amandelvormige cacaobonen

uit de cacaovrucht. Maar al snel ontdekten ze de waarde ervan. De cacaoboom die oorspronkelijk in de

tropische regenwouden van Honduras, Venezuela en Mexico groeide, werd dan ook al snel geteeld in

plantages die de Spanjaarden aanlegden. Vandaag wordt cacao geteeld in Amerika, Afrika en Azië in

een wereldwijde gordel rond de evenaar.

De cacaoboom

De cacaoboom – Theobroma Cacao – kan enkel groeien in

de tropische warmte van de evenaarswouden. De schaduw

van grotere bomen beschermt de jonge cacaoboom tegen

de verschroeiende zon of hevige wind. Vanaf zijn vijfde

levensjaar is de boom sterk genoeg om vruchten te dragen

en brengt hij cacao voort.

De cacaoboom bloeit het hele jaar door in 2 cycli van 6

maanden. Duizenden kleine witte (vrouwelijke) of roze

(mannelijke) bloemetjes sieren zijn stam en takken. Slechts

een 40-tal bloemetjes zullen zich echter kunnen ontwikkelen

tot cacaovrucht.

Waarwordt cacao

geteeld?

Cacaoboom Bloemetjes op de stam en takken

Cacaovrucht